Käyttämämme kankaat

Mistä on kylävaate tehty?

Kylävaate käyttää ensisijaisesti retro- ja kierrätettyjä kankaita. Kierrätetyillä kankailla tarkoitamme kankaita, jotka ovat jo olleet käytössä jossain muussa olomuodossa; pöytäliinana, verhona tai esimerkiksi aikuisten vaatteena. Retrokankaat taas ovat vanhoja kankaita, joista ei ole vielä ikinä tehty mitään. Osan vanhoista kankaista värjäämme. Välillä eksymme myös uusien kankaiden kauppaan ja innostumme jostain kuosista. Silloin uusi kangas tulee mukaan tai yhdistyy luovasti vanhoihin kankaisiin.

Retro inspiraation lähteenä

Retro- ja kierrätyskankaat toimivat kylävaatteiden ensisijaisena inspiraation lähteenä. Mikä onkaan hauskempaa, kuin nähdä vanhasta verhosta, jota kukaan tuskin enää laittaisi ikkunaansa, muotoutuvan suloinen pikkutytön mekko! Vanhat kankaat ovat usein laadukkaampia kuin uudet. Niitä voi pestä uudelleen ja uudelleen, eivätkä ne muutu miksikään. Lisäksi on epätodennäköistä, että vastaan tulee toista samasta kankaasta tehtyä vaatetta, joten ne ovat vieläkin yksilöllisempiä kuin uusista kankaista tehdyt uniikit vaatteet. Kierrättäminen on ympäristöystävällisempää kuin uusien kankaiden teettäminen.

Retro- ja kierrätyskankaiden käyttäminen on kuitenkin selkeästi työläämpää kuin uusien. Ennen käyttöä ne on pestävä, silitettävä ja purettava alkuperäisestä olomuodostaan kankaaksi. Käyttämättömät kankaat vaativat purkautumisen estämiseksi reunojen huolittelun ennen pesua. Lisäksi niiden hankinta on työläämpää kuin uusien kankaiden. Niitä löytyy vain satunnaisesti ja joskus yhden kankaan kanssa pitää odottaa pitkäänkin, ennen kuin sille löytyy yhteensopiva kangas. Kaikki tuntuu kuitenkin vaivan arvoiselta, kun näkee käyttökelvottomasta muodostuvan taas käyttökelpoista. Retrokankaissa kohtaavat keskeiset arvomme: ympäristöystävällisyys, laatu ja yksilöllisyys!